EZT ÍGY HOGY?

Nolblog Saját blogom Segítség Főoldal

blogolok videót képet hangot

A Honvédelmi Minisztérium fideszes vezetése azt állította, hogy a svéd Gripen-flotta lízingszerződésének módosítása és benne a futamidő meghosszabbítása egyáltalán nem drágítja meg a költségeket. Sőt, Hende Csaba honvédelmi miniszter több helyen is megerősítette: a magyar kormány 63 milliárd forintot spórol a módosítással. Az újratárgyalt és újrakötött Gripen-szerződés eredeti példányát a napokban két ellenzéki politikus is megtekinthette, természetesen szigorú előkészítés után és hasonlóan szigorú biztonsági keretek között. Vadai Ágnes volt honvédelmi államtitkár (a Demokratikus Koalíció képviselője) egyike volt azoknak, aki beleolvashatott a „korlátozott terjesztésű” iratba. Nem elég, hogy szerinte a dokumentumot az érintettek szakmailag rosszul minősítették titkosnak, de számításai szerint az az állítás sem állja meg a helyét, hogy a futamidőhosszabbítással a magyar állam jobban jár. Úgy véli: a biznisz most sokkal több pénzébe fog kerülni az adófizetőknek. Vagyis, akkor most:

Ezt így hogy?

A Gripen-ügy nálam régi „becsípődés”. Évek óta foglalkozom vele, elsősorban nem katonai, vagy biztonságpolitikai-szakmai szempontból, hanem a mögötte meghúzódó politikai érdekek, szándékok és számítások feltárása miatt. Igyekeztem kikaparni az elmúlt időszakban minden újságírói eszközzel elérhető és kikényszeríthető választ, ha kellett videokamerával, talán némileg vissza is élve a svéd vendéglátók bizalmas meghívásával. Az – még ha némileg önfeladásnak is hat – talán természetes, hogy tudomásul veszem: a teljes igazság és vele minden részlet pontos és világos feltárása belátható időn belül nem fog megtörténni. Legalábbis addig biztosan nem, amíg a vadászgép-sztori egyetlen szereplője és/vagy haszonélvezője is még közéleti pozícióban van. De addig is, apránként, lépésről lépésre tovább lehet rakosgatni a puzzle-darabokat. Hosszú évek után megtört például a bürokratikus jég és elsőként olvashattam el az akkori Fidesz-kormány nemzetbiztonsági kabinetének akkori üléséről készült összefoglalót. Egészen idáig titkolták mélyen és harcosan. Nemmutibólkészült. Pedig nem derül ki belőle igazából semmi. Legalábbis az biztosan nem, amire valójában válaszokat szeretnénk kapni. Hogy miért döntöttek úgy ahogy, hogy mit mondott Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsynak, Vargának és Pintérnek 2001-ben, amikor a legenda szerint félrehívta őket a svédek melletti döntés meghozatala előtt. Vagy hogy mit akart és kivel találkozott Magyarországon, kinek hozott annak idején „karácsonyi ajándékot” a rejtélyes osztrák lobbi-gróf.

Azt kell mondani, hogy a Gripen-flotta szerződésének mostani, 2012-es módosítása is meglehetősen homályosnak tűnik. Persze nem kell mindenben összeesküvést, sunyiságot, lopkoviczkodást, korrupciót, ármányt és csalfaságot sejteni, de a lízingmegállapodás módosítása (a honvédelmi vezetés jószándékától függetlenül) egyelőre több kérdőjelet szül, mint egyértelmű választ.

A Gripen-saga még az első Orbán-kabinet idején kezdődött, ők döntöttek akkor a svéd vadászok beszerzéséről. Annak ellenére, hogy a harcászati szakma az amerikai F–16-osok vásárlását támogatta volna. A tizennégy Gripenről szóló százmilliárdos szerződés megkötését Orbánék akkor elsősorban azzal indokolták, hogy a svéd fél a megrendelés összegének 110 százalékát kitevő ellentételezést vállalt magyarországi befektetések formájában. A Gripen-szerződést végül a 2002 után hivatalba lépő Medgyessy-kormány módosította először, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy a gépek ne csak a hazai légtérben láthassanak el feladatokat, hanem szövetségi hadműveletekben is részt vehessenek. No, ez utóbbira azóta sem került sor, Líbiába is inkább pszichológusokat küldtünk, mintsem vadászgépeket.

A Gripenek beszerzési értéke eléri a 340 milliárd forintot, ezt egészíti ki az 58 milliárdos pilótaképzési program, amit a kanadai kiképzőközponttól rendelt meg a honvédség. A hivatalos kormányzati adatok szerint a Gripen-lízing évi harmincmilliárddal, a kiképzési program évi kétmilliárddal terheli a HM amúgy sem izmos büdzséjét. Ez utóbbi részletek azok, amelyeket a honvédelmi tárca a költségvetés szűkössége miatt most átütemezni próbált. Két éve ugyanis még 320 milliárd volt az éves büdzsé, tavaly már csak 248 milliárd, idén pedig a tervek szerint újabb tízmilliárddal lesz kevesebb a keret.

Az érvényes szerződés értelmében 2016-ban lejárt volna a lízingmegállapodás, a svéd gépek pedig magyar tulajdonba kerültek volna. Mivel azonban a részletek törlesztése erősen megterhelték a HM képességeit, ezért az egyezkedés mellett döntöttek. A végeredmény: a futamidőt tíz évvel meghosszabbították, a Gripenek árát így még 2026-ig fizetjük. Hende Csaba honvédelmi miniszter és a HM vezetése azt állította: a svédekkel való tárgyaláson sikerült elérniük, hogy a bérleti díj összege a megnövelt futamidő teljes hosszára változatlan maradjon. „A terhek tehát nem nőnek, csak arányosabban oszlanak majd el” - állították akkor megkeresésemre a minisztériumnál. A honvédelmi tárca hangsúlyozta, hogy a spórolás döntő hányada a futamidő második tíz éve alatt jelentkezik majd, mivel ebben az időszakban a jelenleginél lényegesen kedvezőbb kondíciókkal fogják finanszírozni a logisztikai és kiképzési szolgáltatásokat. A HM azt állította: 63 milliárd forintot spórolnak a futamidőhosszabbítással. Hogy ezt hogyan számolták ki, egyelőre talány. Elsősorban azért, mert a szerződés részletei – így a benne szereplő finanszírozásai adatok is – titkos minősítésűek. Állítólag.

A megállapodás részleteiről Hende Csaba zárt körű tájékoztatást adott a parlamenti pártok szakpolitikusainak. Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció) volt honvédelmi államtitkár – aki nem mellesleg vezetője volt a Gripen-beszerzést vizsgáló bizottságnak és Dorosz Dávid (LMP) már akkor jelezték, hogy szeretnének betekintést kérni az eredeti, angol nyelvű, módosított szerződésbe. Ehhez előbb kikérték a svédek engedélyét is. Iváncsik Imre, az MSZP képviselője ezzel kapcsolatban megkeresésemre azt mondta: ő nem látta szükségét, hogy személyesen olvasson bele a szakszövegbe, neki elegendő volt a miniszteri tájékoztató.

Vadai Ágnes viszont meglehetősen karcos véleményt fogalmazott meg, miután kezébe vehette az eredeti dokumentumot. A képviselőnő kérdésemre azt mondta, hogy az általa látott iratot a hatályos magyar szabályok alapján formailag rosszul minősítették, mert a példányon sem a minősítő neve, sem pedig a minősítés időtartama nem szerepelt, csupán annyi: „korlátozott terjesztésű”. Vadai ezt szóvá is tette az illetékeseknek. A szerződés tartalmával kapcsolatban annyit közölt, hogy számításai szerint a HM-vezetésének állításával ellentétben összességében nem olcsóbb, hanem drágább lesz így a Gripenek lízingelése. A volt államtitkár szerint ez feketén-fehéren ki is olvasható a dokumentum egyik mellékletéből. Sőt, Vadai Ágnes szerint a svéd-magyar megállapodást várhatóan nem most módosították utoljára. Miután ugyanis a HM most ugyan spórol a részletek elnyújtásával, de semmi sem garantálja, hogy a következő években a Gripen-milliárdokra meglesz a fedezet. „Áttekintettem a dokumentumot és készítettem számításokat. Az ügyben további konzultációkat fogok kezdeményezni” - tette hozzá kérdésemre a Demokratikus Koalíció politikusa.

Dorosz Dávid, a Lehet Más a Politika parlamenti szakpolitikusa csütörtökön kapott lehetőséget arra, hogy belenézzen az iratokba. Az ökopárti politikus az eseményt követően kérdésemre szintén azt mondta: nem lett olcsóbb az ügylet a módosításnak köszönhetően, de leginkább azt tartja visszásnak a lízingmegállapodás meghosszabbításában, hogy a döntésről és annak részleteiről csak utólag tájékoztatták a parlamenti ellenzéket. Dorosz rámutatott: a 2026-ig tartó fizetési kötelezettség a következő két kormány kezét is megköti, ráadásul további tíz évig "bebetonozza" a vadászgép-képességünket, holott nem biztos hogy hosszú távon a Gripenek mellett maradnánk.

Hát így...

Szalay Tamás Lajos

 

 

 

 

 

0
3 Jelentkezz be a szavazáshoz!

Hozzászólások

Eddig 15 komment érkezett ()

1. ronagyuri
2012. 02. 17. 9:11

Ugyan már igazán tudhatnád, a liezing az az altruizmus egyik formája!!! =))

2. autopia
2012. 02. 17. 14:29

...annak ellenére, hogy a harcászati szakma az amerikai F–16-osok vásárlását támogatta volna...."
Ugyanez a harcaszati szakma par evvel korabban pedig MIG-eket tamogatott. Tovabba, sejtve a HM tudasbeli szinvonalat es szemelyi/moralis allapotait valahogy en sem biztam volna a velemenyükben. Az amerikaiaknak is nyilvan megvoltak a kijaroembereik. Es mivel ez az beszerzes/üzlet nyilvan meg Hornek alatt kezdödött talan eppen a szocikat kentek meg es nem jött be...

A svedek viszont egy olyan dolgot ajanlottak, amit az amerikaiak nem: "a megrendelés összegének 110 százalékát kitevő ellentételezést ... magyarországi befektetések formájában."

Ez a haszon nem a HM-nel csapodott le, hanem az egesz magyar gazdasagon lenditett, ezert valoszinüleg mar sokan rajöttek, hogy ez nem is volt rossz üzlet.
Amit azota jelentösen tulteljesitettek es a masinak is jol müködnek.

A cikkiro megemlitette, hogy a gepek azota sem mentek külföldre. Örüljön neki, mert az nem lett volna olcso mulatsag. Svedorszag küldött Libiaba nehany Gripent, - kell hozza nemi földi tamogatas is = egy C-130-as gondoskodott az utanpotlasrol. plusz kb 1oo fös szemelyzet. Hianyzott volna ez nekünk?

3. Itoérambolafoci
2012. 02. 17. 15:11

Kedves autopia, tévedsz.

A HM szakvéleménye és a Parlament határozata szerint 2003 ELŐTT SEM HONVÉDELMI ÉRDEK, SEM NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉG NEM INDOKOLJA ÚJ HARCI GÉPEK BESZERZÉSÉT.

A harcászati szakma véleménye szerint az új harci gépek beszerzési árának tizedéért meg lehetne erősíteni a földi légvédelmet (radarok és rakéták) úgy, hogy teljes értékű légvédelmet biztosítsanak.

Amire te gondolsz, az csak annyi volt, hogy a HM rangsorolta a lehetséges harcigép beszerzési alternatívákat, és a legrosszabb választásnak a Gripeneket hozta ki.

4. Itoérambolafoci
2012. 02. 17. 15:17

De a HM egyik géptípus beszerzését sem javasolta, mivel egyik sem biztosított volna az ország számára hatásos légvédelmet..

A parlament pedig 2001-ben egyértelműen megállapította, hogy nincs is szüksége az országnak új harci gépek beszerzésére.

És ez itt a lényeg.

Orbán döntése a magyar nemzetvédelmi érdekek semmibevételét jelentette.

5. Itoérambolafoci
2012. 02. 17. 15:23

"a masinak is jol müködnek." (autopia)
----------------

A masinák máig nem biztosítanak megfelelő légtérvédelmet az ország számára.
Még a pilóták megfelelő felkészültségét biztosító repült órák száma sem jön össze.

"A cikkiro megemlitette, hogy a gepek azota sem mentek külföldre" (autopia)
---------------------------

A cikkíró tájékozatlan, vagy terel.

Nem a külföldre menetel, hanem a NATO-kompatibilitás biztosítása indokolta a Megyóék által ráfordított további százmilliárdot.

Magyarul az, hogy egyáltalán használni lehessen őket.

6. ground
2012. 02. 17. 15:36

Ez is egy méregdrága játéka volt a hüle gyerekeknek, mert az igazi veszély országunkra nem a levegőből érkezik, de még csak nem is harckocsival. A gripen ügy is két oldalnaknak volt sikeres. Aki aladta és akik az adásvételt lebonyolították. Akiknek pedig eladták, az szív. A többi mind terelés és mellébeszélés.

7. Virág elvtárs s.k.
2012. 02. 17. 16:35

A légi utántöltés egy jó beetetés volt.....velünk kifizettették a fejlesztést, amit persze amúgy is szándékuk volt megcsinálni......nekünk pedig nincs szükségünk rá, mert se légterünk, se tankergépünk nincs egy ilyen akcióhoz.....

8. Virág elvtárs s.k.
2012. 02. 17. 16:37

....egyebekben meg ne derüljön ki, hogy a magyar SAAB Gripen harcképessége, az F16 vagy valamelyik felturbózott Szuhojé vagy MIG-é a jobb.......

9. Itoérambolafoci
2012. 02. 17. 17:23

Virág Elvtárs,

nem a légi utántöltés, hanem a NATO-kompatibilis fegyverrendszer és a kommunikáció került olyan sokba.

Konkrétabban: az került olyan sokba, hogy az Orbán által megrendelt, használhatatlan és elavult kifutó Gripen-változat helyett az új, immár NATO-kompatibilis változatot kértük.

A két gépváltozat között ég és föld volt a különbség.

- - - - - -

Az egy más kérdés, hogy én Megyó helyében visszamondtam volna Gripeneket, önkényes döntéssel nagyösszegű kár okozása miatt hűtlen kezelés vádjával bíróság elé állítottam volna Orbánt, és a második százmilliárd egytizedéből korszerű földi légvédelmi rendszert építettem volna ki.

10. Almás
2012. 02. 18. 1:12

-"A Gripen-saga még az első Orbán-kabinet idején kezdődött, ők döntöttek akkor a svéd vadászok beszerzéséről. Annak ellenére, hogy a harcászati szakma az amerikai F–16-osok vásárlását támogatta volna".
- "„Úgy fest, hogy a szabályozást kidolgozó szakértők, illetve az ügy politikai felelősei is alkalmatlanok voltak arra, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a beszerzésből, ezért az ellentételezési program kudarcáért közösen felelnek.”/ Gripen-ügy: elpuskázott lehetőség Fn24. 2010 09 18. ÉS/
- A BAE- dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják: kenőpénzek korrupciós csatornákon történt csorgatása, 2001 augusztusa és 2005 decembere között, biz-tosra vehető Magyarország esetében is./ Gripen – business as usual?
168 óra 2011. január 22/
- A svéd főügyészség kulcsrakész nyomozati dossziét nyújtana át. A magyar vádhatóságot azonban nem érdekli a dokumentumköteg./ Furcsa el-számoltatás/Népszabadság/NOL/2011.jan.25/
Kérdések kérdése: Miért?

11. autopia
2012. 02. 18. 14:59

10 Almás:
- az, hogy a "szakertök" valoszinüleg alkalmatlanok voltak, abban egyetertünk.
- az ellentetelezes bizonyithatoan es barki altal hozzaferhetöen dokumentalva megtörtent, tulteljesitve. Aki a bizonyitekok ellenere is az ellenkezöjet allitja, az egyszerüen hazudik.
- A BAE-dokumenumok a cseh üzletröl szolnak es eppen azert halt el az ügy, mert ott is gyengek voltak a bizonyitekok. Ezert egy az egesz uzlethez kepest nevetseges összegu penzbuntetesben "megegyeztek", amit a BAE kifizetett.
A BAE nem SAAB, hanem a partner, aki a gep kb 30%at csinalja, föleg a fegyverzetet.
- egy ujsagiro szajabol kijövö "biztosra vehetö" a vialgon sehol sem elegendö a vademeleshez. De egy "kulcsrakész nyomozati dosszié" sem biztos, hogy azt tartalmazza, amit egy politikailag is elkötelezett firkasz olvasni szeretne. Azt tanulmanyozni kell es abbol talan lehet vademeles is... de eppen erre nyilatkozoztt a sved ugyesz, hogy az nagyon valoszinutlen.
Svedorszagban nem volt vademeles pedig a kenöpenzek kifizetese is buntetendö es buntetik is.
Elhiszem, hogy a magyar hatosagot nem erdeklik a sved papirok. Csak hitelesen leforditani is (termesztesen a jogbiztonsag miatt az egeszet) szinte lehetetlen, aztan minden adatot ujra meg kellene erösiteni es meg mindez esetleges vademeles elött, hogy az ugyvedek aztan több tizevre valo kerdest tudjanak feltenni.
Ha volt is korrupcio (nem hiszem, Magyarorszagon az emberek nem tudnak hallgatni) mar regen kiderült volna. A többi meg hazugsag vagy urban legend.

12. autopia
2012. 02. 18. 15:05

Egy katona ismerösöm szerint "teljes ertekü földi legvedelem" nem letezik.
A lelövöm-nem lövöm le között több alternativa is letezik, Eszak-Korean kivül.

13. kelemenjanos
2012. 02. 18. 19:03

Az egészből csak egy szűrhető le: Hende Csaba u. úgy nem alkalmas honvédelmi miniszterségre, mint jó pár elődje! (A számolás 4 alapműveletén kívül illene megtanulnia még %-ot is számolnia. Azaz: A 8 osztályt illene kijárnia!)

14. luigi22
2012. 02. 19. 7:52

Nem nagyon lepődnék meg,ha Vadait valami baleset érné! Hajrá Ági, az igazság számít!

15. Itoérambolafoci
2012. 02. 19. 21:40

12. autopia 2012. 02. 18. 15:05
"Egy katona ismerösöm szerint "teljes ertekü földi legvedelem" nem letezik."
---------------

Ismerősöd csúsztat. Mert ha nem létezik teljes értékű földi légvédelem, akkor teljes értékű légierő még kevésbé létezik.

Ami ugyanis lelőhető a levegőből, az tized akkora költséggel és tízszeres találati valószínűséggel lelőhető a földről.

12. autopia 2012. 02. 18. 15:05
A lelövöm-nem lövöm le között több alternativa is letezik, Eszak-Korean kivül.
--------------

Nem kell a maszatolás. A hazai légvédelem ugyanis az "észreveszem-nem veszem észre" elemi problémájával küszködik.

Egy tisztességesen kiépített földi légvédelem valóban hatásos védelmet biztosít.

A magyar légierő Gripenjei viszont semmi ellen nem biztosítanak védelmet.

2001-ben a HM szakértői véleménye mindezt jól érthetően elmagyarázta.

Ezért is döntött gyakorlatilag egyhangúan az akkori parlament az új harci gépek beszerzésének 2003 utánra halasztása mellett.

De Orbán semmibe vette az ország honvédelmi érdekeit, és az országgyűlés döntését semmibe véve, a védelmi szempontból teljesen használhatatlan harci gépek beszerzése mellett döntött.

Írja meg véleményét, kérdéseit!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneve, itt bejelentkezhet.

Hozzászólás:
 
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.

Címkefelhő

@hm belfold @hm kulfold 2014 4K adakozás adatkérés áderjános adóhatóság adósság agrárium aláírás alapítvány alaptörvény alkotmány alkotmánybíróság állam államadósság államiszámvevőszék amerika andrewfeinstein anglia átláthatóság azerbajdzsán azeribaltásgyilkos ázsia bajnai balczózoltán baloldal bátortábor bayerzsolt bázis bécs behajtás belföld beruházás beszerzés bíróság bírság blog borkereskedelem borsod botkalászló botrány braunróbert brfk brüsszel budaigyula buddhizmus bugac bulvár chucknorris cikk delegáció demokratikuskoalíció deutschtamás devizahitelesek diplomácia diszkrimináció dk dohánykoncesszió dokumentum domokoslászló dopeman doroszdávid dunakeszi egyetemisták egyház együtt2014 együttműködés éhségmenet elbocsájtás elitkommandó eljárás ellenzék élménykülönítmény elszámolás ep erdély esélyegyenlőség etikaiügy eu európaiparlament evés eztígyhogy fazekasgéza fazekassándor fegyvereskiképzés fejlesztés fellegi ficsorádám fidesz fizetés fót földmutyi földoligarchák fördősattila futás gánapudzsa gaudi gőgöszoltán görögország gripen grúzia guantanamo gubcsi gulyásgergely gurmaizita gyakornok gyurcsány hadsereg haha hajléktalankérdés hallgatóihálózat havasibertalan háznagy helikopterek hende herczogedit hilleristván híradó hitel hm holokauszt honvédség időközi ifjúság igazságügy imf interjú írásbelikérdés írgázoló iskola ítélet iványi izrael járás jávorbenedek jobbik jótékonykodás juhászpéter kampány kampányarc karácsonygergely katolikus katonaság kaufervirág kdnp kecskemét kekkh kellerlászló képviselő kerényiimre kiadatás kiállítás kihallgatás kilépés kim kína kirúgás kisspéter kommandó konzultáció kónyapéter kormány kormányszóvivő korrupció kossuthtér költözés költség kövérlászló közbeszerzés közgép közigazgatás kukorellyendre kunhalmiágnes külföld lamperth lázárjános legfőbbügyészség lehetmásapolitika lemondás lendvaiildikó levél levelezés ligetimiklós lmp london luxus mádlyzsolt magyarhírlap magyarkornélia magyaroszágjobbanteljesít majtényi mantra maraton máriarádió matolcsy mátraimárta média médiatanács megemlékezés mesterházy mezőgazdaság miczkimelinda milla milliárdok millió miniszterelnök miniszterelnökség miskolc molnárcsaba morvaikrisztina mszp munka mutyi naih navracsics némethlászlóné németország nemzetbiztonság nemzetikonzultáció nenyi népszabadság nmhh nyakóistván nyergeszsolt ókovács oktatás október23 oláhlajos oláhnoémi olajfa olimpia ombudsman opera orbán orbánkormány országgyűlés osonol összeesküvés összetartozásdala pályázat párbeszédmagyarország parkolás parlament pártok pártpénztárnok pénzügyimérleg péterfalviattila pilóták plágium plakát politika poltpéter pouilly pőszelajos publicisztika puchlászló rádió rálátás rendőrség répássyróbert republikon repülőút réthelyi rezsicsökkentés románia rónapéter ronwerber rtlklub rubovszky sajtóosztály schifferandrás schmittpál semjénzsolt simor sport stadionépítés statisztika steiner strasbourg stratégia sukoró svédország szabadság szabómáté szabórebeka szakszervezetek szalai szankció szanyi szávayistván szegediegyetem szélsőjobboldal szentpéterinagyrichard szépkártya szigetváriviktor szijjártó szocialista szolgálatiközlemény szolidaritás szórólap szőcsgéza szuvenír tabajdicsaba taglétszám támogatás tankönyvkiadás tárgyalás tavares teszt tisztújítás tóthimre törvény trafikmutyi transparencyinternational tudomány túlélés tüntetés tv2 twitter újbuda újellenállás ujhelyi unió utazás utolsószójogán ügyészség vác vadaiágnes vadászgép vagyonnyilatkozat válasz választás vallás válság vargaistván vargamihály varju végrehajtás végtörlesztés velezárpád vicc videóriport vita vivianereding wikileaks yiwu zöldek zsidóság